27 вересня 2009

Коли чужі ідеї працюють чесно

Іноді задача настільки важка, що виникає
бажання подивитись в очі її автору (Геогрій Александров)


Крадемо чи застосовуємо?
Чужі ідеї красти погано. Ми про це чуємо з дитячого садка (муха-повторюха), школи (не списуй), інституту (шпору витягнули, мля)… Це продовжується і у дорослому житті. На роботі, аби не взяти чужих ідей, бо це ж погано, ми починаємо їх тирити крадькома, видаючи за свої. Або, що ще гірше, перетворювати нашу трудову діяльність на вічні перегони хто нагенерує більше нових ідей. І для нас стає важливим лише тоу факт, що ідея: нова, моя, унікальна. І нас все менше цікавить якість - кількість та унікальність стають нашими основними приорітетами.

Часто такий підхід ми переносимо і на приватне життя, свої захоплення і стосунки з людьми. Бути унікальними стає самоціллю. Ми генеруємо ідеї заради самого процесу. І нас перестає хвилювати, що вони сирі, ми вже не можемо поглянути на них неупереджено, ми няньчимось зі своїми уродцями (але ж моє!) і не здатні розширити своїх можливостей.

Наприклад, є велика різниця між підходами до навчального процесу у пост радянських країнах і на заході. З дитинства ми звикли, що якщо пишемо твір чи реферат, маємо презентувати якусь нову захопливу ідею, показати своє унікальне бачання і розуміння речей. Проте, ми не зважаємо на те, що ресурс досліджуваного чи прочитуваного не є безмежним. Автор не міг вкласти більше того, що він хотів вкласти. Чули певно, що якщо щось є качкою, воно крякає як качка і ходить як качка – то це і є качка. Але для того, щоб залишатись оригінальними ми висмоктуємо з пальцясвоє нове бачення і «свіжий» підхід. Невже це не даремна витрата часу?

По-іншому цей процес побудований у європейській школі. Коли студент робить наукове дослідження, від нього в першу чергу вимагається не винайти новий тип палива, а проаналізувати вже існуючі ресурси та процеси. Поглянути критично на різні теорії та провети між ними логічні паралелі і встановити зв’язки. Дослідити. Поступово, виховуючи в собі такі навички, молода людина вчиться бути розважливою, глибокою, структурованою та ефективною. Не оригінальність будь-якою ціною, а зароблене обгрунтоване право голосу.
Від перестановки складових виходить масло з хлібом
Іноді, звичайна перестановка вже відомих процесів може дати новий результат. Іноді, до звуку потрібно лише додати зображення, щоб отримати телевізор і не треба вже винаходити шосте відчуття. До речі, такий підхід до винаходів давно вже використовується багатьма компаніями-виробниками. Навіть є ціла система, яка учить дивитись на звичні речі свіжим поглядом і, комбінуючи їх, отримувати нові ідеї.
ТРІЗ називається (теория решения изобретательных задач).

Більшість нового – вже придумано до нас
«Ідея має бути оригінальною лише у застосуванні до проблеми, над якою ви
праюєте» (Томас Едісон)
Все геніальне – просто. Більшість нового – вже придумано до нас. Я кожного дня бачу цікаві речі, вигадані не мною. Речі вражаючі та дивні. Злегка неадаптовані. Іноді недодумані. Буває, що просто запропоновані колегами, а не мною. Я перестала боятись їх брати, удосконалювати і запроваджувати! Ну і що, що не моє? Якщо чесно сказати – «от таку гарну ідею почула від …» - то що поганого в тому, щоб її взяти? Не потрібно присвоювати і красти чуже, щоб отримвати результат та користь. На ділі часто виходить інакше. Ми концентруємо свою увагу на боротьбі за право власності і забуваємо про суть і призначення того, заради чого ми розвиваємо нову ідею.

Я помітила, що як тільки ти змінюєш ставлення до процесу генерації нових ідей і не боїшся підтримати чи розвинути гарні і толкові, але чужі прпозиції, тим більше нестандартних рішень починає приходити в твою голову. І ще, раджу прислухатись до поради мого рудого наставника – не шкодуй, що хтось «перехопив», або «присвоїв» собі твою ідею. Якщо ця людина взяла чесно і не приховала, що це твоє – тобі всі отримають вигоду від втілення її у життя. Якщо вкрала – обмежила свою можливість до генерації нового, а тобі розширила. Бо ти маєш достатньо творчого потенціалу, щоб вигадати, віднайти, і змогти ще більше.

Я не закликаю до плагіату. Я не закликаю бути однаковими і сірими. Я не кажу, що бути оригінальним і не таким як всі – погано. Я просто хочу, щоб ми задумались і більше уваги приділяли не лише формі, але й суті. Робили нове не лише заради нового. Творили не лише заради оригінальності. Пропонували не лише щоб виділитись. А несли користь і додану вартість своїми ідеями. Оригінальність як самоціль – як складати вірші лише заради рифми.

«Якщо існує більш складний спосіб робити що-небудь, хто-небудь обов’язково
його відкриє” (Ральф Рус).

5 коментарів:

Unknown сказав...

..мені здається, що Ідея, сама по собі, в той момент, коли вона з`являється, це шось невизначене, навіть безглузде, на то вона і Ідея, принаймні в мене так.. це вже потім намагаєшся все обміркувати, порівняти, проаналізувати та надати їй людських рис ітд.. але це вже інша історія…

Bilka сказав...

Це ти до того, що на рівні ідеї взагалі ще нема чого ділити?:-)

Flat Cat сказав...

Не забувай, що всі люди різні. Одні -- високоскоросні генератори ідей, можуть видати десяток за секунду, жодноі не додумати до кінця і перескочити на нову тему. Я таких дуже люблю, вони кожного разу доводять що мозок -- не лише наповнювач для голови.
Є такі, які нічого не видумують самі, але найкраші в світі втілювачі чужих ідей. Я таких теж дуже люблю, бо без них ми досі б перебирали різні способи кріплення кам"яного наконєчніка до палки.
А є оце така проміжкова категорія -- і видумати важко і втілити -- лінь. Оце вони якщо щось видумають, то вже носяться як з писаною торбою. Бо це ж перший і останній раз для них:)

Bilka сказав...

От за що я тобою захоплююсь - так це за здатність схопити в пучок мої думки-шатуни і помістити їх в структуру! Блін - ти правий, правий, правий! Я от, наприклад, напевно більше до другого типу відношусь. Мене це раніше бентежило дуже. А зараз вже ні, коли я це зрозуміла. А про швидкісних генераторів щось я не додумала, а таки ж так - вони просто окремий тип! Блін, мене дратують ці проміжкові слимаки, які тільки тягнуть за собою клейкий слід. І йти за ними бридко, і в руки взяти не охота:-)

Анонім сказав...

[color=#cc0000]
Приветик! Может-быть... есть мега мысль по[url=http://www.pi7.ru] видео[/url] порталу Думаю вам понравится

[url=http://www.pary.ws/sc.html]Порно видео[/url]
aнекдот для разнообразия :)

Неудивительно, что древние приносили в жертву девственниц.
Они были не дураки, чтобы жертвовать теми, которые дают!

Я 7 часов блуждала по сети, пока не вышела на ваш форум! Думаю, я здесь останусь надолго!
прошу прощения за плечатки.... очень маленькая клмвиатура у PDA!

[/color]